Zavod Zdrava celota ob Svetovnem dnevu varne rabe interneta

Razvoj IKT nam je v marsikaterem pogledu izboljšal vsakdanje življenje, tako zasebno, kakor tudi službeno. Hkrati pa nas na nek način moti in/ali odvrača od odnosov, ki so bili pred tem razvojem uveljavljen način interakcije med ljudmi. Ob dnevu varne rabe interneta, v torek 9. 2. 2021, so v točki osveščanja o varni rabi interneta Safe.si pripravili spletno interaktivno predstavo, v kateri bodo predstavljene aktualne teme zdravih odnosov na internetu, vpliva interneta na samopodobo mladih, iskanje zanesljivih informacij o zdravju na internetu ter pomembnosti uravnotežene rabe naprav z ekrani. Safe.si je slovenski center za varnejši internet, ki deluje znotraj evropske mreže centrov za varnejši internet INSAFE, v katerem delujejo nacionalni centri osveščanja o varnih ter učinkovitih načinih rabe interneta ter IKT tehnologij.


Letošnji dan varne rabe interneta je posvečen temi dobrega počutja pri uporabi interneta.

Predstavo improvizatorjev IGLU Teatra si lahko učenke, učenci, učiteljice in učitelji ogledajo brezplačno za drugo triletje OŠ na tej povezavi: https://safe.si/video/safesi-videi/spletna-interaktivna-predstava-dobro-pocutje-in-internet-za-2-triletje-os


Za tretjo triletje OŠ pa je ogled predstave mogoč na tej povezavi: https://safe.si/video/safesi-videi/spletna-interaktivna-predstava-dobro-pocutje-in-internet-za-3-triletje-os


V Zavodu Zdrava celota ponujamo individualna in skupinska svetovanja, v katerih se posvečamo uporabi IKT na način, ki lahko pozitivno vpliva na posameznikovo fizično in psihično počutje in zdravje ter tako pripomore k doseganju lastnih ciljev.


Nekaj simptomov digitalne zasvojenosti (pametni telefon, računalnik): izguba interesa za druge aktivnosti, nihanje razpoloženja, izguba občutka za čas, prikrivanje ali laganje o težavah, nespečnost, agresivni izpadi ob poskusu odvzema ali omejevanja uporabe IKT, zanemarjanje šolskih ali delovnih zadolžitev, itd.