Zavod Zdrava Celota ob Mesecu ozaveščanja o raku otrok, 1-31. september 2021

Rakava obolenja pri otrocih so redka, kljub temu pa za to boleznijo zboli v Sloveniji od 50 do 70 otrok letno. Na ravni EU je ta številka občutno višja in dosega na letni ravni okoli 35.000 zbolelih otrok in mladostnikov. Najpogostejša oblika obolelosti mladostnikov z rakom je levkemija. Vzroki za nastanek so predvsem genske narave, kljub temu pa imajo delno vlogo tudi zunanji dejavniki. Na njih opozarja zdravstvena stroka tudi preko t. i Evropskega kodeksa proti raku, ki z 12 nasveti osvešča javnost o pomenu njihovega upoštevanja in na ta način zmanjšuje obolevnost in umrljivost za rakom.


Kljub temu, da po podatkih slovenskega Registra raka, pojavnost raka pri otrocih v zadnjih desetletjih stalno narašča, umrljivost tudi upada. Z ustreznim zdravljenjem je pozdravljenih danes že skoraj 80 % otrok z rakom. Danes živi v Evropi okoli 500.000 dolgotrajno ozdravljenih otrok.


V zavodu Zdrava celota se akciji pridružujemo z nošnjo zlate pentlje, ki simbolno predstavlja podporo projektu, ki je zaživel na pobudo Mednarodnega združenja za pediatrično onkologijo SIOP.