Zavod Zdrava Celota ob Svetovnem dnevu cerebralne paralize, 6. oktober 2022

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) prizadene cerebralna paraliza okoli 17 milijonov ljudi. V Sloveniji se na 1.000 živorojenih otrok rodijo 2-3 otroci s CP. 

Svetovni dan cerebralne paralize obeležujemo od leta 2012. Letošnji poteka pod sloganom – #MilionsOfReasons / #CPMilijonRazlogov

Temeljni namen je osveščanje širše javnosti o tem stanju in izzivih, ki jih prinaša v vsakdanjem življenju prizadetih in njihove okolice. 

Cerebralna paraliza je posledica možganskih okvar in je najbolj pogosta telesna oviranost v otroškem obdobju. Osnovna cnačilnost CP je nezmožnost v celoti kontrolirat motorične funkcije. Vzroki za nastanek CP so mnogi (npr. otrok z nizko porodno težo, prvo rojeni otrok, mati in oče mlajša od 20 let, pomanjkanje kisika v možganih zarodka, neskladnost RH faktorjev, pomanjkanje kisika v času poroda, infekcije možganov po porodu…). 
Simptomi CP se obravnavajo s terapevtskimi pristopi, pripomočki, zdravili in alternativnimi oblikami zdravljenja. 
Simbolna barva za CP je zelena!

V Zavodu Zdrava celota pozivamo tega dne vse, ki želijo podpreti to osveščevalno akcijo, da z izbiro zelenega kosa oblačila sodelujete v tej globalni družbeni akciji!