Zavod Zdrava celota ob Svetovnem dnevu revmatskih bolezni

Tako kot pri ostalih bolezenskih stanjih, je tudi revmatske bolezni lažje obvladovati in doseči optimalne rezultate zdravljenja, če je bolnik o bolezni ustrezno poučen, jo razume in jemlje zdravila po predpisani shemi zdravnika. Po podatkih NIJZ je v Sloveniji okoli 230.000 ljudi z revmatičnimi obolenji. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) beleži s takim bolezenskim stanjem na globalni ravni okoli 103 milijonov bolnikov.


Med najpogostejše revmatične bolezni spass tudi revmatoidni artritis, ki lahko prizadene posameznika v kateremkoli starostnem obdobju. Po ocenah WHO ima to diagnozo okoli 17 milijonov ljudi. Gre za kronične, avtoimune bolezni, ki najpogosteje prizadenejo sklepe. 

Zdravljenje vodi zdravnik specialist, revmatolog, ki bolezen spremlja in prilagaja potek zdravljenja s pomočji različnih zdravil in aktivnim sodelovanjem bolnika (dihalne vaje, telesna aktivnost, vaje za revmatike…). 

Zavod Zdrava celota izpostavlja, da je pred začetkom izvajanja vaj obvezen posvet pri izbranemu zdravniku oziroma specialistu!