Zavod Zdrava Celota ob Svetovnem dnevu tromboze

Dne 13. oktobra obeležujemo Svetovni dan tromboze. Pobuda za obeležitev tega dne prihaja od Mednarodnega združenja za trombozo in hemastazo (ISTH) in je vezana na roj. dan Rudolfa Wirchova, ki velja za tvorca pojmov embolija in tromboza. 

Po podatkih ISTH vsakih 37 sekund umre na svetu nekdo zaradi krvnih strdkov. 

 
Rdeča nit tega dne je osveščanje javnosti o trombozi in njenih nevarnostih ter spoznavanju ukrepov za preprečevanje nastanka krvnih strdkov. 
 
Krvni strdki oz. tromboza predstavlja vodilni vzrok srčno žilnih smrti (srčni infarkt, možganska kap, venska tromboza, pljučna embolija). Vensko trombozo in pljučno embolijo imenujemo s skupnim imenom venska trombembolija. V Sloveniji je na leto okoli 3.000 ljudi s to diagnozo. Najpogosteje nastane pri bolnikih po kirurških posegih, pri bolnikih z rakom, pri hormonskem zdravljenju žensk, pri slabo pomičnih bolnikih, itd. 
 
Pomembno je vedeti, da lahko to bolezen v veliki meri preprečimo. V prvi vrsti k temu pri pomore zdrav način življenja (ustrezna prehrana, gibanje…) in pravilna komunikacija bolnika z zdravnikom ob sprejemu v bolnišnico.